Alaska Botanical Garden Master Plan

The master plan for the Alaska Botanical Garden will guide the phased development of the 110-acre site in Anchorage, Alaska. The layout for the visitor center, service areas, entry drive, drop-off and parking lot directs visitors to the arrival space, enhances views and provides easy access for buses, passenger vehicles, and service vehicles. The master plan delineates the native plant communities to be preserved and guides the development of display and demonstration gardens on less sensitive lands near the visitor center. The document is being used to manage the garden’ plant collections, improve exhibits and interpretive materials, preserve the unique ecological communities on the site, and organize nature tours, educational workshops, and other interpretive activities for school districts and other youth groups. The plan also provides a framework for developing supporting resources such as a herbarium, library, service greenhouses, and propagating facilities appropriate to the Alaska Botanical Garden’s educational and developmental mission.

Mass Youth Soccer

The Massachusetts Youth Soccer Association (MYSA) exists to promote and enhance indoor and outdoor soccer for the youth of the Commonwealth of Massachusetts, and is headquartered in Acton, MA. MYSA is the second largest youth soccer organization in the United States, with over 20,000 adult members and an estimated 167,00 children between the ages 8 and 14. Jerry Brown directed site master planning for MYSA’s new 285- acre Soccer Headquarters Project, which included 25 full size soccer fields, and two full-size indoor synthetic turf fields. The program also includes administrative buildings with classrooms, an auditorium and commissary facilities, a 5,000 seat stadium, dormitory space for 300 to 350 people, and all associated support and maintenance facilities. The fields and connecting roads are sensitively placed within the extensive wetlands found at the site. An existing 100’ tall wooded drumlin has been preserved as the central organizing landscape feature for the site, and it affords commanding views of the soccer fields that will surround it. The fields are specifically located to allow for a practical, logical rotation of play by thousands who will use the site on a typical tournament weekend.

Secret Corner Garden Park

Secret Garden Park is a small, passive neighborhood pocket park located in East Lake Village of Daybreak. The park’s central plaza is surrounded by a variety of roses, adding to the classic and elegant ambiance of the park and surrounding homes. G. Brown Design was responsible
for park programming, conceptual design, construction documentation and construction period services. Some of the program elements incorporated into the design include flagstone paving, site furnishings, various perennials and plantings, rose beds, custom granite post and rail fence, and a custom steel looped fence.

Orchard Park

Orchard Park is suited for a variety of uses and experiences. The park has a formal plaza for neighborhood events, central playground for kids, and a shady orchard perfect for just hanging out. There are benches and seat walls to provide seating but room to accommodate additional amenities for events. G. Brown Design was responsible for park programming, conceptual design, construction documentation and construction period services. Some of the program elements incorporated into the design include natural stone paving, site furnishings, raised seat wall/planter, playground, ornamental cherry orchard with meadow grass and spring flowers, and an open grass field.

Trellis Park

Trellis Park, located in East Lake Village at Daybreak, offers a wide variety of activities and experiences for Daybreak residents. G Brown Design developed a program which would accommodate both active and passive recreation. An intricate perennial garden with a bird house in the center, creates an intimate setting for users. GBD was responsible for park programming, conceptual design, construction documentation and construction period services. Some of the program elements incorporated into the design include flagstone paving, site furnishings, perennial garden, custom steel looped fence, custom espalier pear trellis, a playground, and a large open grass field.

Camp Butler National Cemetery Columbarium

As part of a Design Build Team, G Brown Design provided site design and construction detailing for the addition of a new Columbarium Plaza at Camp Butler National Cemetery. G Brown Design developed preliminary design concepts for review and input from the National Cemetery Administration. Upon selection of a preferred concept, G Brown Design provided construction detailing and design for the Columbarium Niche walls. Columbarium walls were designed with brick veneer, marble niche covers, and natural stone caps to match other site features within the existing cemetery.

Ballet West

G Brown Design, Inc. provided site and landscape design for Ballet West’s new school and rehearsal facilities located immediately south of the Hidden Hollow Natural Area in Sugar House, Utah. GBD worked closely with the Hidden Hollow Management Committee to ensure the site design enhances and supports the educational mission of the Hollow. The building is oriented around a landscaped courtyard that embraces the open space of the Hollow. Three paths through the Ballet West site provide pedestrian and bicycle access into the park from Wilmington Avenue. The building and landscape plans incorporate LEED green design elements including drought-tolerant, native, and adapted plants, a water conserving irrigation system, underground parking, and energy-efficient building materials and mechanical systems. The 130,000-square foot building will house studios, administrative offices, the Ballet West Academy, costume and scenery shops, and a therapy room for the dancers.

JL Sorensen Recreation Center & Herriman Library

G Brown Design, Inc. worked with EDA Architects, Salt Lake County, Herriman City, and the adjacent High School to develop and take the site layout and design for both the Herriman City Library and the J.L. Sorenson Recreation Center from schematic drawings to final bid documents. Because of their close proximity to each other, each building’s landscape was designed to utilize many of the same site features such as a large plaza designed for informal play, relaxing, reading, and performing, a 370 stall parking lot, and a planting “ribbon” which visually ties both projects together. One of the guiding influences to design for both projects was to become Platinum LEED Certified building. G Brown Design contributed to this goal by reducing the water usage by 50% which resulted in capturing credit 1.1. This was accomplished by using native and adaptive plant material, reducing the amount of turf used throughout the site, and using drip irrigation in all plant beds. Credit 7.1 was captured by reducing the heat island effect through the use of low albedo paving materials coupled with shade potential from trees. Credit 4.4 was also captured by locating and designating a specified number of parking stalls for alternative transportation parking.

Itineris Early High School

G Brown Design provided design services from design concept through construction documentation and construction period services. In addition to providing detailed planting and irrigation design, our work also included design of the entry plaza and custom concrete block seating. The plant types were also selected to provide visual interest throughout the seasons and conserve water consumption.

Marriot Library Renovation

G Brown Design worked with the project architect on design development and construction documents for the University of Utah Marriott Library Renovation project. GBD developed a design that complements the library’s new addition while enhancing the adjacent outdoor spaces. Site features include major renovations to an existing plaza, a rooftop garden, and improved pedestrian and vehicular circulation and wayfinding. GBD prepared construction documents for site layout and grading, construction details, irrigation, and planting.

South Jordan Town Center and City Hall

G Brown Design, Inc. provided site planning, landscape design, construction documents and construction observation services for the new South Jordan Town Center and City Hall. With City Hall as the visual anchor, the pedestrian-oriented commercial and civic development creates a bustling downtown
activity center. With a seamless transition from the street to the plaza using a textured paving material, pedestrians have a clearly defined circulation system. Elegant site furnishings and street-lights complement the architecture and paving to create a unique sense of place. Sycamore trees line the entry drive, providing scale to the plaza and a welcoming environment to its users.

Warnock Engineering Building

The Warnock Engineering Building is a 100,000 sq. ft.; energy efficient, LEED certified building. It includes advanced computational facilities, modern instructional space, faculty offices, labs, and the college administrative center. The entry to the new building showcases the scientific and professional accomplishments of faculty and engineering alumni. G Brown Design, Inc. worked with the project architect on design development and the construction documents. GBD developed a design that provides a variety of outdoor spaces and site furnishings that compliment the interior uses. Site features include; a plaza, a highly visible and prominent entry, and way-finding through a variety of hard surface and plant material.
GBD produced construction documents for site layout and grading, construction details, irrigation, and planting.

SoDa Row Center

SoDa Row Village Center is the new urban center at Daybreak which puts shops, restaurants, and services in walking distance of nearby residents. Linear views were created down the central pedestrian corridor and large trees were planted to achieve a mature look at completion. G. Brown Design was part of the Design/ Build team and was responsible for design development , construction documentation, and construction period services for the landscape work. Some of the program elements incorporated into the design include hardscape/plaza areas, sculptural elements, site walls, interactive water feature, site furnishings, large caliper trees, and mass perennials plantings.

Anderson Residence

G. Brown Design, Inc. prepared the landscape design and site details for the Anderson home on 12th Avenue in Salt Lake City, Utah. Working with local craftsmen, GBD designed a custom handrail to complement the house’s stone foundation and landscape boulders. The flagstone walk and stone steps provide a transition from the concrete walk at street level and help integrate the entry with the landscape.

Baker Residence

G. Brown Design developed a master plan for the Baker Estate, which includes 3 acres of working vinyards, various formal and secret gardens and a riparian corridor restoration area.

Crittenden Residence

G Brown Design, Inc. provided design-build services to improve the landscape at this vacation home in Park City, Utah. The new site and landscape design integrated the yard into the natural landscape, while making the outdoor living spaces more comfortable and inviting. GBD designed dry-stack stonewalls with steps for easy access to the upper parts of the property. The walls help screen less desirable views from the home. Large boulders and specimen trees frame distant views and define spaces, while adding scale to the landscape and the house. Outdoor lighting creates landscape focal points and provides illumination for evening use while satisfying local dark sky codes. As construction managers for the owners, GBD worked closely with the landscape contractor and others to ensure that the design intent and quality of construction were maintained.

Holladay Private Residence

G Brown Design, Inc. developed the site plan and landscape that complements the 30,000- square-foot Philadelphia Tudor Revival style home. This signature residence is located on a 5-acre estate in Holladay, Utah. GBD provided master planning through construction period services on the design-build construction of the site and landscape. The house is set on a grand apron of lawn, softened by perimeter planting and highlighted by a specimen Beech tree around which the driveway curves into the arrival auto court. The site accommodates the owner’s request for active play with a swimming pool, playground, putting green, and tennis court. A stable and competition-class riding arena are located adjacent to the stream at the rear of the property.